Mijn Blog

Mijn Blog Icoon
Blog De Spin

Over de positie van ouders in een multidisciplinair overleg…
De spin weeft haar web zorgvuldig, draadje voor draadje. Dan neemt ze plaats in het midden. vanuit daar houdt ze alles haarscherp in de gaten. Haar web is voor haar van levensbelang, zonder web geen eten. Een zaak van leven of dood…..

Ook ouders van een zorgintensief kind willen hun web zorgvuldig weven, draadje voor draadje spin ik een netwerk om mijzelf en mijn dierbaren heen. Sommige lijnen kies ik zelf, andere worden voor mij gekozen.

Ouders in een groot overleg

Tijdens een groot overleg (MDO) komen deze draadjes bij elkaar. Wat zou ik graag net als die spin zijn. Gewoon in het midden gaan zitten, en overzicht houden. Alleen inspringen wanneer het nodig is en reageren vanuit mijn unieke positie als ouder.

De realiteit is anders … een MDO is voor een ouder ongelooflijk intens, een emotionele marteling waarbij je aan tafel zit met soms wel 12! hulpverleners die praten over jouw kind.
Wij als ouders zijn een gelijkwaardige gesprekspartner, wij doen ertoe. Maar mijn kwetsbare positie als ouder maakt het onmogelijk om tijdens gesprekken als deze op een gelijkwaardige manier deel te nemen. Zoveel gezichten, zoveel meningen, zoveel gedachten over wat het beste is voor ons kind. Iedere opmerking doet iets met mij als ouder raakt mij op een andere manier.

Verstrikt

Steeds meer nieuwe hulpverleners komen erbij, bekende gezichten haken af. Ik weet niet meer precies wie welke taak heeft en ik raak meer en meer verstrikt in het web van hulpverleners. Tijdens het MDO gesprek trek ik mij steeds meer terug. Wie wat precies gezegd heeft weet ik niet meer, en wat de bedoeling eigenlijk was, is niet echt tot mij doorgedrongen.
De pijn en het verdriet hebben het onmogelijk gemaakt om het gesprek echt te volgen.
Het web waar ik zo zorgvuldig aan ben begonnen, is een kluwen lijntjes die in elkaar verstrikt zitten, zonder begin of eind.

Mijn gezin, mijn toekomst

De impact die deze gesprekken hebben op ons en ons gezin is groot. Aan het eind van deze gesprekken voel ik mij leeg, teneergeslagen en ga ik naar huis met meer vragen als antwoorden. Gesprekken als deze vormen een aanslag op mijn energie, ik moet er een week voor uittrekken om alle indrukken te verwerken. Een uitputtingsslag. En ondertussen draait mijn gezin gewoon door.

Mijn hulpvraag

Help mij als ouder om de spin te zijn, om overzicht te houden. Het weven van een web is niet gemakkelijk, het is zwaar werk. Overzicht is daarbij onmisbaar. Alleen dan kan ik kiezen welke lijnen ik in stand wil houden en kan ik nadenken Ik denk n over welke draden wel nodig zijn en welke niet om mijn web sterk te maken en te houden.
En vanaf het midden hou alles in de gaten….

Wie doet wat in beeld

In een hulpverleningstraject zijn altijd meerdere personen betrokken. Het is fijn om de verwachtingen hierin helder te krijgen. Niet alleen voor ouders maar ook voor hulpverleners is dit zinvol. Deze praatplaat kan jullie daarbij helpen.
Je kunt het aanpassen aan het aantal betrokkenen. Je kunt het inzetten voor personen maar ook voor organisaties. De afspraken die hierop staan vormen vervolgens een basis voor het verdere traject en geven houvast aan alle betrokkenen.

Wie ik ben

Mijn naam is Hester, vanuit mijn rol als Beeldtekenaar, hulpverlener en ervaringsdeskundige-ouder zet ik mij in voor visuele ondersteuning tijdens hulpverleningstrajecten. Ik deel mijn ervaring door te tekenen en te schrijven.
Beeldtaal geeft helderheid en zorgt dat informatie inzichtelijk is en door iedereen gedeeld kan worden. Zo draagt tekenen direct bij aan gewoon goede hulpverlening!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hester Over Mij Header

Hallo en Welkom op mijn Blog pagina.

Hier neem ik je mee in mijn avonturen en ontdekkingen als Beeldtekenaar.
Bij sommige blogs zal ik een gratis download toevoegen.
Af en toe zal ik je ook verwijzen naar mijn betaalde producten en uitleggen hoe je die kan gebruiken in jouw eigen leven of praktijk.

Veel plezier met lezen!

Blog Categorieën:

Chat openen
Scan de code
Hallo
Kunnen we je helpen?