Mijn Blog

Mijn Blog Icoon
Het geheime wapen van een visueel verslaglegger

Het geheime wapen van een visueel verslaglegger

27 maart 2023 | Achter de schermen, Creatief Ondernemen, Persoonlijk

Heb je jezelf ooit afgevraagd hoe sommige mensen in staat zijn om ideeën en informatie zo helder en beknopt over te brengen dat het voor iedereen begrijpelijk wordt? Het geheim is visueel verslagleggen en de onmisbare tool die daarbij hoort: geeltjes!

De laatste check
Voordat we beginnen, zit ik stil in een hoekje van de zaal en controleer ik nog een laatste keer alles:

  • Het programma, ik loop in mijn hoofd alle onderdelen nog even door.
  • De iPad is aangesloten op de stroom en ik controleer snel de instellingen, lijndikte en kleurenpalet.
  • Een stapel geeltjes en een stift liggen binnen handbereik, ook al werk ik op een iPad. (Waarom geeltjes? Hier kom ik later nog op terug.)

Ik neem nog snel een slokje koffie, want ik weet zeker dat ik daar straks geen tijd meer voor zal hebben.
Ogenschijnlijk lijkt het of ik ontspannen zit te tekenen maar visueel verslagleggen is hard werken. Het is mijn taak om te luisteren, te filteren en te vertalen. Tijdens evenementen als deze luister ik naar wat er gezegd wordt en vertaal dit direct naar beelden op papier of op mijn iPad. Het is een proces waarbij al mijn zintuigen op scherp staan en ik voortdurend op zoek ben naar de essentie van het verhaal.

Van chaos naar structuur

Creëren is een fantastisch proces omdat je nooit van tevoren weet waar het je zal brengen. Bij het tekenen van een live verslag is een goede voorbereiding cruciaal.
Samen met de opdrachtgever zoek ik naar het totaalplaatje. Welke onderwerpen komen aan bod? Wat is het doel van de bijeenkomst? Wat wil je dat de deelnemers onthouden en doorvertellen? Dit is het deel waarin ik regelmatig evenflink chaos schep… Want hoe ziet dat er nu eigenlijk uit?

Het resultaat hiervan is vaak een chaotische verzameling van ideeën en dat is precies waar ik van hou. Samen creëren we vele aha-momenten en eyeopeners!
(Daarnaast kijken we natuurlijk ook naar andere essentiële zaken die de plaat ‘eigen’ maken. Zoals de kleuren, logo’s en andere praktische onderdelen. Zoals de manier waarop de plaat uiteindelijk gebruikt gaat worden.

Geeltjes: De leidraad tijdens het live notuleren

Deze vragen vormen de basis voor mijn tekening, ik vat ze samen op geeltjes en deze geeltjes (of post-its) zijn mijn leidraad tijdens het live notuleren.
Maar geeltjes zijn meer dan dat. Ze helpen me om de essentie in beeld te houden en niet te verzanden in details. Ze geven me de vrijheid om creatief te zijn en te experimenteren met verschillende volgordes en indelingen van de plaat.

Geeltje 1: Onderwerpen

1. Op dit geeltje vat ik alle onderwerpen samen die tijdens de bijeenkomst aan bod komen. Dit helpt mij om een overzicht te creëren van de belangrijkste thema’s en om structuur aan te brengen in mijn tekening.

Geeltje 2: Doel van de bijeenkomst

2. Het doel van de bijeenkomst is erg belangrijk om te bepalen. Op dit geeltje beschrijf ik het doel van de bijeenkomst in een paar steekwoorden. Hiermee kan ik ervoor zorgen dat ik de tekening goed afstem op de doelstellingen van de bijeenkomst.

Geeltje 3: Wat je de deelnemers wilt vertellen

3. Op dit geeltje beschrijf ik wat ik de deelnemers wil vertellen en wat ik wil dat zij onthouden. Het helpt mij om mij te concentreren op de belangrijkste boodschappen en deze goed te verwerken in mijn tekening.

Geeltje 4: Wat de deelnemers meenemen naar huis

4. Tot slot beschrijf ik op geeltje 4 wat ik wil dat de deelnemers meenemen naar huis. Dit zijn de belangrijkste conclusies of inzichten die zij uit de bijeenkomst kunnen halen. Ook beschrijf ik wat ik wil dat zij thuis of aan hun collega’s vertellen over de bijeenkomst.

Geeltjes als houvast

De bijeenkomst is halverwege, Inmiddels staat het zweet op mijn rug, en ga ik volledig op in de omgeving. Hier zijn de geeltjes mijn houvast. Ze zijn een handige tool om quotes, losse elementen en sfeerbeelden te verzamelen, want juist die maken de plaat echt eigen.
Zo krabbel ik nog even snel ‘Blikkies trappen 2.0’ op een geeltje zodat ik hem later nog even in kan voegen.
Op deze manier vergeet ik niets en creëer ik een overzichtelijke en persoonlijke tekening die aansluit bij de doelstellingen van de bijeenkomst en die de deelnemers helpt om de belangrijkste informatie terug te halen, te onthouden en door te vertellen.

Dat kritische stemmetjes & zelfvertrouwen

Dan richt de aandacht zich op mij, ik word even uit mijn concentratie gehaald. Dat is prima, ik had er alleen even niet op gerekend. De gespreksleider daagt mij uit. Hij vraagt aan de deelnemers wat zij in de plaat terug zouden willen zien. Even voel ik mijn hart in mijn keel kloppen, ik voel de druk om geen fouten te maken, geen details te missen.

Het stemmetje in mijn hoofd neemt het over en doorbreekt mijn (teken)flow. Dat verrekte stemmetje, dat zegt dat dit net een brug te ver is voor mij. Je concentratie zo lang volhouden is immers echt een uitdaging en pieken op precies dit ene moment, tijdens deze bijeenkomst is gewoon supereng!

Ik kijk naar wat voor mij ligt, mijn tablet waarop een mooie plaat aan het ontstaan is en mijn vertrouwde geeltjes, op het oog random geplakt. Ze geven mij richting en vertrouwen. Ik got this! In een split second besluit ik mij niet te laten kennen. Ik haal even diep adem en richt mijn aandacht weer op datgene dat ik het liefste doe en ik geniet volle bak!

De laatste puntjes op de i

De bijeenkomst nadert het einde, we moeten nog wel de laatste puntjes op de i zetten. Ik loop de geeltjes nog eens langs en met een druk op de knop verschijnt mijn tekening op het grote beeldscherm. Het is een spannend moment. Is de kern van de bijeenkomst duidelijk en zullen de deelnemers zichzelf herkennen?

Met een knoop in mijn maag kijk ik de zaal in. Ik zie lachende gezichten, mensen die wijzen en blikken van herkenning. Ik haal diep adem, stap naar voren en neem de deelnemers mee door de tekening, alleen zo blijft het verhaal nog beter hangen en maak ik hen eigenaar van hun eigen persoonlijke visual! Terwijl de deelnemers nog even napraten en de tijd nemen om de plaat te bekijken, stop ik met een trots gevoel het stapeltje geeltjes weer netjes in mijn tas!

Mijn naam is Hester, Ik ben nieuwsgierig naar hoe jij de wereld ziet en vind het leuk om kennis te maken. Als professional, ouder en Beeldtekenaar zoek ik manieren om verschillende perspectieven zichtbaar te maken en te zoeken naar verbinding. Doe je mee?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hester Over Mij Header

Hallo en Welkom op mijn Blog pagina.

Hier neem ik je mee in mijn avonturen en ontdekkingen als Beeldtekenaar.
Bij sommige blogs zal ik een gratis download toevoegen.
Af en toe zal ik je ook verwijzen naar mijn betaalde producten en uitleggen hoe je die kan gebruiken in jouw eigen leven of praktijk.

Veel plezier met lezen!

Blog Categorieën:

Chat openen
Scan de code
Hallo
Kunnen we je helpen?